Ulvebarna — Omsorgens naturhistorie

I en tid der vi trenger å tenke nytt om vårt forhold til jordens mange skapninger, har jeg skrevet en tverrfaglig bok om hvordan gjensidig avhengighet, samarbeid og omsorg er kreative krefter i evolusjonen av alt liv på jorden.

Boken er nå i salg hos Sagene Bokhandel, Tronsmo Bokhandel, Norli i Universitetsgata, Museumsbutikkene ved Naturhistorisk museum (Tøyen) og Historisk Museum (Tullinløkka) og fra nettbokhandlere, blant annet hos Norli og Ark.

Flere høyoppløselig bilder, av meg og av «ulvebarna»: https://larsrisan.net/galleri

Les et utdrag av boka her: De først 25 sidene.

I 1941 publiserte pastoren Joseph Singh og en gruppe amerikanske forskere en dagbok. Den handlet om hvordan Singh og hans kone hadde hatt omsorgen for to barn som hadde levd blant ulver i Vest-Bengals jungel, og selve dagboken ble supplert av flere akademiske artikler. Forskerne og pastoren mente de to barnas sjokkerende ulveaktige oppførsel ga oss et unikt innblikk i menneskenaturen. Andre forskere innvendte at historien var for usannsynlig til å kunne være sann, og med det startet en debatt som har pågått helt fram til våre dager.

Jeg har dykket ned i historisk materiale og undersøkt fagdebatten og hva som skjedde i Vest-Bengal. Med dette som utgangspunkt tar jeg dere med på en ferd i omsorgens naturhistorie, hvor vi foruten omsorgsfulle og strategiske ulver også møter slimete sopp, rotløse kondorer, vannvirvler, og ja, til og med Gaia selv.

Jeg er sosialantropolog og idehistoriker, men i denne boken har jeg en radikal tverrfaglig ambisjon. Jeg vil forstå omsorgens naturhistorie helt tilbake til livets begynnelse. Det gjør jeg for å møte metafysiske forestillinger om at evolusjonens og naturens mest fundamentale kraft er konkurranse mellom individer. Den metafysikken utfordres nå på tverrfaglig, faktabasert grunnlag. Jeg viser hvordan. Boken er skrevet for at både humanister og realister skal kunne ha utbytte av den – og kanskje bli konfrontert med noe som ligger litt utenfor deres vante komfortsoner.